8 myter om hygienprodukter och smink

image

Det finns mycket åsikter om vad för smink och hygiengrejer som är bra för en. Hur bra koll har du? Här avlivar vi några av de vanligaste myterna om hygienprodukter och smink!

1. Naturliga ingredienser är alltid bra 

Det finns en anledning till att vi varken äter eller smörjer in oss med flugsvamp, eller blypulver. I naturen finns några av de giftigaste ämnen som människan känner till. Visste du till exempel att ämnet Botulinumtoxin, som produceras av en jordbakterie, är så giftigt att det sägs att det räcker med endast 500 gram för att döda hela jordens befolkning?

Blommor och bladväxter kan också vara skadliga. Det vanliga ogräset Sprängört innehåller till exempel ett nervgift som kan leda till döden, och många eteriska oljor är starkt allergiframkallande.

2. Syntetiska ingredienser är alltid dåliga

Det är inte häxkonster som man använder sig av på laboratorium. Om du tittade på ett doftämne i ett riktigt starkt mikroskop skulle du inte kunna gissa om det kom från ett laboratorium eller från naturen. Ett doftämne som kommer från ett laboratorium behöver därför inte heller vara farligare än det som kommer från en växt. Det stämmer att vissa ämnen som tillverkats av oss människor är farliga (PFAS till exempel), men det finns även naturliga ämnen som är skadliga.

3. Alla kemikalier är farliga

Ordet ”kemikalie” verkar ha lite olika betydelse beroende på vem man frågar. Vissa tycker att ”kemikalie” betyder ämnen som är framställda på laboratorium, och vissa anser att ”kemikalie” är samma sak som ett ”kemiskt ämne” (vilket betyder att alla ämnen i världen är kemikalier, både de naturliga och de från laboratorium). Men hur man än använder ordet så är det här påståendet falskt. Det stämmer att det finns farliga kemikalier, men de allra flesta kemikalier på jorden är troligen ofarliga.

4. Huden är gjord för att fungera bra, vi behöver inte smeta på oss en massa produkter

Alla får göra precis som de vill. Olika hudtyper och hårtyper behöver olika saker. Olika personligheter också. Gör vad som känns bra för dig! Men oavsett varför man använder hudkräm, smink eller hårvax ska produkterna vara säkra för både hälsan och miljön. Därför är det bra att det finns miljömärkning, så att du vet att en oberoende expert har undersökt vad produkterna innehåller.

5. Om ett ämne tillåts i min produkt så är det ofarligt

Man kan lätt tro att lagen inte släpper igenom ämnen som kan skada människor och miljön. Särskilt när det handlar om saker vi har på våra kroppar! Tyvärr är det inte sant. Företag tillverkar jättemånga ingredienser som används i hygienprodukter och smink, men lagarna hinner inte med att kontrollera alla. Vi vet att det finns ingredienser i vanliga hudkrämer, hårprodukter och smink som kan störa hormoner, ge allergier och skada djur när de kommer ut i naturen med vattnet.

6. Det är tillåtet att testa produkter på djur

Sedan 2013 är det faktiskt förbjudet att göra djurtester för smink och hygienprodukter som säljs inom EU. Ingen tvål eller rakgel eller mascara du kan köpa i affärerna är alltså testad på djur. Ingredienserna som användes före 2013 har tidigare testats på djur, men det görs alltså inte längre. Men i till exempel USA och Kina är djurförsök inte förbjudna. I Kina är tester på djur till och med ett måste. Därför är det många djurälskare som inte vill köpa produkter från företag som också säljer till Kina.

7. Ekologiskt är bäst! 

Stämmer bara delvis. Ekologisk mat finns det gott om. För mat och dryck finns det massor av regler som ser till att om det står eko på förpackningen så är maten det också. Men för hygien och smink finns inga sådana regler! Här kan tillverkarna skriva ”ekologisk”, ”organic” eller ”naturlig” på vilken flaska eller burk som helst. Det behöver inte finnas en enda procent ekologiska eller naturliga ingredienser inuti!

Som tur är så finns det två märkningar som garanterar att i alla fall delar av innehållet är ekologiskt odlat: Cosmos Organic och Natrue.

image

8. Miljömärkningarna bryr sig bara om miljön

Miljömärkningarna – Bra Miljöval och Svanen – kontrollerar inte bara att alla ingredienser i krämen, schampot eller rakgelen är schyssta mot naturen, de har lika hårda krav på att ingredienserna inte ska skada oss människor. De är oberoende från företag och gör egna bedömningar av innehållet.

De går längre än lagen i sina krav på att ingredienserna är schyssta. Det betyder att innehållet varken ska skada algerna i havet eller hormonerna i kroppen. Jättebra tycker vi!

image