Nätshoppa utan att bli lurad

image

Piratkopior

Precis som med teknik, väskor och kläder så finns det gott om piratkopior när man handlar smink och hygien på nätet. En burk i nätshoppen kan utge sig för att vara L’Oreal utan att vara det.  

Piratkopiorna är olagliga och kan innehålla farliga ingredienser som till exempel kvicksilver eller ämnen som kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner. Dålig hygien vid tillverkning kan också leda till att det finns bakterier och andra mikroorganismer i piratprodukten som i sin tur kan orsaka infektioner hos användaren. Varning!

Otillåtna varor

Alla produkter som säljs i Sverige ska följa EU:skemikalielagar. Det betyder att tillverkarna inte får lägga i ingredienser som EU anser är farliga för hälsan. I andra länder kan sådana lagar saknas helt. I USA är bara 11 farliga ämnen förbjudna i hygienprodukter och smink, medan i det i EU är ca 1300. Webbutiker kan importera varor från länder som inte har lika starka lagar. Då kan produkterna innehålla farliga ämnen som kvicksilver och blekmedel.

 

4 tips för att slippa fake-produkter

1. Auktoriserade återförsäljare. Säkraste sättet är att gå in på varumärkets egna hemsida och söka fram auktoriserade återförsäljare.

2. Priset. Är priset för bra för att vara sant? Finns ofta en anledning till det. Kan vara piratkopior!

3. Hela sortiment. Kolla så att web-butiken säljer hela sortimentet från ett varumärke. Om de bara säljer en enstaka produkt kan det vara en piratkopia eller en otillåten vara!

4. Svenska texter. När du får hem en produkt, kontrollera att alla varningstexter och innehållstexter är på svenska! Det är lag på det. Saknas dessa texter på svenska kan det betyda att varan säljs otillåtet och kan innehålla förbjudna ingredienser.

”Trygg e-handel” symbolen är bra, men den garanterar inte att varorna är äkta eller tillåtna.