Stuff sminkmärken säger om PFAS…

image

Många av våra följare på Instagram har mejlat sminkmärkena och bett dem sluta med PFAS. Hela nio företag har nu lovat att de ska göra det, Lumene, H&M, The Body Shop, Isadora, Kicks, L’Oréal, By Linda Hallberg, BareMinerals och Akademikliniken. Men flera sminkmärken har också skickat ut en hel del konstiga svar. Här presenterar vi några av dem!

“Nää, vi har ingen PFAS i våra produkter.”

Visst finns det sminkmärken som inte har PFAS i sina produkter. Men det finns också märken som definitivt har PFAS i både det ena och andra och som ändå säger att de inte har det.

Flera märken har hänvisat till “OECD:s definition av PFAS”. Problemet är bara att OECD ändrade sin definition av vilka ämnen som klassas som PFAS för många år sen. Finns det “PTFE”, “polytef” eller ord med “perfluoro” eller “polyfluoro” någonstans i innehållsförteckningen, så ÄR det PFAS.

“Okej, vi har väl PFAS då, men det är inte farligt för människor och djur.”

En av de läskiga sakerna med PFAS är att det finns över 4 700 olika sorter och att pyttefå av dem är testade. Men testerna som gjorts visar på oroande hälsoeffekter för djur och eventuellt för människor (man får inte testa på människor). Därför har flera hundra forskare skrivit under ett dokument, där de säger att PFAS är ett hot mot människors och djurs hälsa och att vi måste sluta använda PFAS i produkter så fort som möjligt.

“PFAS är en sorts mikroplast.”

Nej, PFAS är ingen mikroplast. PFAS är en stor grupp på över 4 700 olika ämnen, vissa kan kallas plaster, andra inte. Det finns en PFAS som är vanlig i smink, PTFE (också känt som Teflon), som man kan säga är en sorts plast. Andra PFAS-ämnen i smink är inte plastliknande alls.
PFAS är ämnen som människan har skapat för att stöta bort vatten, fett och smuts.

Många sminkmärken har PFAS i sina produkter utan att de riktigt verkar veta varför. Det kan ha med konsistensen att göra eller för att en produkt ska bli lättare att stryka på. Men samma märken säljer ofta andra nästan identiska produkter som är helt fria från PFAS, utan att de är sämre för det.

“PFAS är inte en direkt ingrediens utan en reaktion som kan uppstå mellan olika ingredienser.”

Nej, PFAS är ingredienser som tillverkarna har tillsatt i produkterna. Det är därför de står utskrivna på innehållsförteckningen. Många sminkföretag verkar själva inte veta varför de tillsätter PFAS, så vi kan nästan förstå att de tror att ämnena uppstått av sig själva i deras produkter. Men så är det alltså inte. “PTFE”, “polytef” och alla ingredienser på innehållsförteckningen som heter något med “perfluoro” eller “polyfluoro” är PFAS och har tillsatts aktivt.

Däremot innehåller vissa produkter PFAS-ämnet PFOA, utan att man har tillsatt det i produkten. PFOA är ett av få PFAS-ämnen som man har testat ordentligt. Den misstänkts kunna försämra djurs och människors förmåga att få barn och orsaka cancer. Därför kommer PFOA att förbjudas i EU 2020.

PFOA får inte tillsättas i smink och krämer. Men andra PFAS-ämnen (som man tillsätter med flit) kan brytas ned till PFOA i produkten. PFOA används också vid tillverkning av till exempel PTFE och kan därför slinka med av misstag. Ännu en bra anledning att sluta med alla PFAS!

“Vi har så pyttelite PFAS i våra produkter att det inte spelar någon roll. Det handlar om miljarddelar/nanonivåer.”

Tyvärr kan man inte veta hur mycket PFAS en produkt innehåller genom att läsa på innehållsförteckningen. Det man vet är att ju högre upp på innehållsförteckningen en ingrediens står, desto mer finns det av den i produkten. Och vi har hittat produkter där en PFAS står som nummer 2!!!

Tyvärr kan man inte heller skicka produkterna till ett labb och få veta vilka PFAS de innehåller. För forskarna har inte hunnit utveckla metoder för att analysera de PFAS som tillsätts i smink. Det man kan få veta på labb är om produkterna innehåller andra PFAS, som kommit dit som föroreningar, som PFOA.

Både vi och den norska miljöorganisationen Framtiden i vare hender har skickat produkter från olika märken på labbanalys. Och flera produkter visade sig innehålla höga halter av det snart förbjudna PFAS-ämnet PFOA, flera gånger mer än vad som kommer att bli tillåtet i EU om två år.

Som med alla andra ingredienser, kan olika produkter innehålla olika mycket PFAS. Men även de produkter som innehåller låga halter av PFAS är problematiska. För naturen handlar det om stora mängder som spolas ned i avloppen varje dag, när vi tvättar oss. Att något finns i låga halter betyder inte heller att det automatiskt är ofarligt. Vissa ämnen kan påverka hälsan redan i mycket låga nivåer. Och när det gäller de allra flesta PFAS är de som sagt otestade – det vill säga, vi vet inte vilka nivåer som är säkra och vilka som inte är det. Så varför chansa och hoppas att det är okej?