Nu är Apotea PFAS-fria!

Heja Surfejs!

Heja alla underbara Surfejs-följare som mejlar, taggar och kommenterar! Både Skincity och Hudoteket har också sagt att de håller på med ”utfpfasning” – håll koll på vår insta om du vill hänga med.

Ju fler vi får med oss på PFAS-tåget, desto svårare blir det för andra att hävda att det är för svårt/dyrt/onödigt att ta bort PFAS ur sortimentet. Idag Apotea, imorgon Sverige!

Från Apoteas hemsida:

”Apotea.se har slutat sälja produkter med PFAS. PFAS är en grupp på ca 3000 högflourerade ämnen som används i bl.a. möbeltyg, regnskydd, snabbmatsförpackningar, rengöringsmedel och skidvalla. Egenskapen man är ute efter är förmågan att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. Ämnena är svårnedbrytbara och bioackumulerande. I djurförsök har vissa PFAS-ämnen påverkat immunförsvaret och levern och försämrat förmågan att få ungar. De allra flesta PFAS-ämnen är dock helt otestade, så vi vet helt enkelt inte hur de påverkar människor.”

(Vi kunde inte skrivit det bättre själva, förutom kanske att antalet  PFAS-ämnen är runt 4 700!!)

Ni fick med Surfejs i regeringens budget!

Vi är glada för att Surfejs är med i regeringens miljöbudget!

 

Woopwoop!! 👍😊🎉 Det här har NI gjort! 💚💚💚

Har du hört att regeringen nämner vår kamp mot PFAS i den nya miljöbudgeten? Det är helt er förtjänst, kära Surfejsare, STORT TACK alla ni som mejlade kosmetikaföretagen, kommenterade i deras kanaler och tipsade oss om skönhetsprodukter som innehåller PFAS i #värstingjakten på Surfejs insta!!  Att 57 varumärken tar bort PFAS är resultatet av ERA påtryckningar,  och att regeringen nämner det här i budgeten visar hur viktig den här frågan är.

Men kampen är inte över!!  Om utsläppen av PFAS till miljön ska upphöra, måste sådana produkter sluta säljas. Därför vill vi nu uppmana återförsäljare att rensa sina sortiment.

Nästa steg: nu mejlar vi butikerna!

Vi är övertygade om att ifall vi lyckas få butiker och webbutiker att sluta ta in produkter med PFAS, kan de få tillverkningen av dessa produkter att avslutas.

Nu har vi fixat en ny mejl-mall med färdiga argument som ni kan mejla till butikerna! Ni kan välja bland 10 butiker/webbutiker, vi har valt ut de 10 som fick flest röster av våra följare på Instagram (@Surfejs).

Skicka ett mejl till butikerna här och be dem rensa i sitt sortiment!

Och så klart: fortsätt att fotografera dina produkter med PFAS och skicka in dem till oss på Insta!!

PS, Om du vill se omnämnandet i budgeten, sök efter ”Naturskyddsföreningen”,i det här dokumentet 

Akademikliniken slutar med PFAS!

Akademikliniken PFAS

Hurraa! Fler och fler hakar på det PFAS-fria spåret, denna gång är det Akademikliniken. De har lovat att de så snart som möjligt ska fasa ut produkterna med PFAS i, och allra senast inom två år. Underbara nyheter tycker vi, och som vanligt har vi er att tacka!

Skriv till butikerna!

Mejlen ni skickar GÖR sån otrolig skillnad! Det har vi märkt efter våra stora segrar med sminkmärkena. 57 sminkmärken (54 internationella) har lovat att sluta med PFAS tack vare er!

Vad är nästa steg? Jo, nu mejlar vi butikerna! Vi är övertygade om att ifall vi lyckas få butiker och webbutiker att sluta ta in produkter med PFAS, kan de få tillverkningen av dessa produkter att avslutas.

Nu har vi fixat en ny mejl-mall med färdiga argument som ni kan mejla till butikerna! Ni kan välja bland 10 butiker/webbutiker, vi har valt ut de 10 som fick flest röster av våra följare på Instagram (@Surfejs).

Skicka ett mejl här!

Nu kör vi!!

BareMinerals lovar att bli PFAS-fria!

Bareminerals PFAS

I december 2018 lovade  BareMinerals att alla nya produktlanseringar skulle vara PFAS-fria!

Uppdatering 29 januari 2019:

Tyvärr har det efter att löftet gavs lanserats produkter som innehåller PFAS-ämnet ”PTFE”. Vi hoppas att BareMinerals har för avsikt att hålla sitt löfte och snarast fasa ut all användning av PFAS.

By Linda Hallberg slutar med PFAS i nya produkter!!

PFAS Linda Hallberg

Ytterligare en vinst i kampen mot PFAS! By Linda Hallberg lovar att alla nya produkter som varumärket tar fram efter 2020 kommer att vara PFAS-fria.

Tyvärr planeras ingen omformulering av de produkter som tagits fram tidigare,  därför kommer dessa att fortsätta innehålla PFAS.

 

Världens största kosmetikaföretag slutar med PFAS!!!

image

Det här är så gigantiskt stort att vi knappt kan fatta att det är sant! L’Oréal lovar att sluta med PFAS i alla sina produkter och i alla de märken de äger! Som till exempel Urban Decay, NYX, Lancôme och Maybelline New York! Se alla märken här!

Tack tack tack alla ni som mejlat och legat på dem! Det här har ni åstadkommit!

Kicks slutar med PFAS i egna märket!

Ännu en seger för miljön och för alla er som mejlat sminkföretagen och bett dem sluta med PFAS! Kicks blir det femte sminkmärket som lovar att plocka bort produkter med PFAS ur sitt sortiment och förbjuda PFAS i nya produkter framöver!!!

Det här gäller alltså det egna märket Kicks Beauty. Men vi hoppas att företaget vill ta nästa steg och även förbjuda alla produkter som innehåller PFAS i sina butiker.

Isadora slutar med PFAS!

image

Wohooo!! Isadora blir det fjärde stora sminkmärket som lovar att sluta med PFAS. Efter en mejlkampanj och flera riktade inlägg och protester från följare på Instagram meddelade märket att de fasar ut befintliga produkter med PFAS i och förbjuder tillsättandet av PFAS i kommande produkter.

Vi väntar nu på att Isadora ska meddela ett datum för när alla deras produkter är fria från PFAS. Återkommer!

Body Shop blir PFAS-fria

Hurra!!! The Body Shop slutar med PFAS i alla sina produkter! Senast 2020 ska all PFAS vara borta ur sortimentet. The Body Shop blir alltså det tredje stora globala företaget som väljer att sluta med PFAS, som en följd av våra och era påtryckningar. Stort tack till alla er som mejlat dem!

image

Sverige vill förbjuda 200 PFAS!

image

Sverige och Tyskland har lämnat in ett gemensamt förslag till EU om att förbjuda cirka 200 PFAS-ämnen. Superbra!!

Just nu är bara ett enda(!) PFAS-ämne förbjudet, fast det finns över 3000 olika PFAS. Nu håller vi tummarna för att förslaget går igenom och att det snart blir lättare att förbjuda PFAS.

Surfejs och Naturskyddsföreningen vill ha ett stopp för alla PFAS i produkter som används i vardagen.

Förbud mot formaldehyd i kosmetika

Det cancerframkallande ämnet formaldehyd, som bland annat används i nagellack, förbjuds helt i kosmetika inom EU. 
image
Formaldehyd har länge använts som konserveringsmedel i kosmetika. Det finns framför allt i en del nagellack och nagelstärkare, eftersom det gör naglarna hårdare och får lacket att torka snabbt.

Läs mer

Lumene och H&M slutar med PFAS!

Seger! Efter att vi lobbat och Surfejsare mejlat sminkmärken och bett dem sluta med PFAS i alla produkter, meddelade 2 av 5 utvalda märken – H&M och Lumene – att de slutar med PFAS i alla sina produkter. Lumene gick längst och lovade att fasa ut PFAS så snart som möjligt under 2018. Bra gjort!!!

image

Nu drar vi igång Värstingjakten!

image
Vilket är det värsta ämnet som du kan hitta i smink eller krämen? Där går meningarna nog isär, men några av de värsta – som väldigt få faktiskt känner till – är ett gäng ämnen som kallas PFAS.   Forskare har visat att denna typ av ämnen kan  ge skador på immunsystemet, och hormonsystemet. De misstänks kunna ge cancer och skada förmågan att få barn. I USA har nyligen ett skadestånd motsvarande sex miljarder kronor delats ut till folk som levt nära en fabrik som släppte ut PFAS-ämnen i vattnet, och därefter drabbats av en rad olika sjukdomar.

Läs mer

Äntligen är det första miljömärkta sminket här!

image
Underbara nyheter! Detta är vad vi, och många med oss, har väntat på: nu finns för första gången en sminkkollektion som är miljömärkt med Svanen. Det här är det första miljömärkta sminket, som alltså är så snällt som möjligt mot både hälsan och miljön.

Läs mer

Lämna kosmetikavfallet på Kicks!

image
Visste du att nagellacket och hårfärgen räknas som farligt avfall och inte får slängas i soporna?  Därför hurrar vi för detta initiativ! Du som bor i Stockholmsområdet kan nu lämna ditt kosmetikavfall på Kicks, i ett nytt samarbete mellan butikskedjan och Stockholm Vatten och Avfall. Det behöver inte vara produkter från KICKS utan du kan ha köpt dem var som helst.

Läs mer