Äntligen är det första miljömärkta sminket här!

image

Underbara nyheter! Detta är vad vi, och många med oss, har väntat på: nu finns för första gången en sminkkollektion som är miljömärkt med Svanen. Det här är det första miljömärkta sminket, som alltså är så snällt som möjligt mot både hälsan och miljön.

Det är det danska märket Miild som har tagit fram en serie med 18 produkter, som alla bär Svanens märkning. Miild-serien är skapad av de danska makeup-artisterna Tanja och Tine, som i sitt arbete såg att många lidit av allergiska besvär från sminkprodukter. Så de bestämde sig för att ta fram ett schysstare smink, som både är allergivänligt och snällt mot miljön.

Nu är Miild-serien här med alla de produkter man kan förvänta sig, som concealer, blush, mascara och puder. Kollektionen finns att köpa i Danmark och på företagets hemsida Miild.dk, där produkterna släpps allt eftersom.

När tjejerna bakom Miild nu har bevisat att miljömärkt smink är en möjlighet så hoppas vi att fler varumärken väljer att ta fram miljömärkta kollektioner! Det här är viktigt, efterfrågat, och ett stort steg framåt för en bransch som har varit alldeles för dålig på att ta fram miljövänliga alternativ.

Det här är några av kraven på miljömärkt smink:

  • Inga misstänkt hormonstörande ämnen.
  • Inga mikroplaster.
  • Inga PFAS.
  • Tuffa krav på innehållet när det gäller parfymer och metaller.
  • Tuffa krav på innehållets miljöpåverkan: nedbrytbarhet, giftighet för vattenlevande organismer och ifall det lagras i levande organismer.