Miljardskadestånd för PFAS-drabbade i USA – men fritt fram att tillsätta i kosmetika

image

Teflon-fabriken i USA släppte ut PFAS-ämnen i vattnet. Nu ska de drabbade få dela på miljardskadestånd. Trots att PFAS i dricksvatten leder till rättegångar och skadestånd är det fortfarande tillåtet i smink och hygienprodukter.

6 miljarder kronor. Så stort skadestånd ska företaget DuPont betala till de som drabbats av PFAS-utsläpp från teflonfabriken i West Virginia, USA. Det rör sig om samma typ av ämnen som finns i flera smink- och hygienprodukter i Sverige.

Under 70 år pumpade DuPont-fabriken ut PFAS-ämnet PFOA i vattnet i den lokala Ohiofloden, totalt minst 700 ton av ämnet. Det förgiftade vattnet i området och har i det här fallet kopplats till sex olika sjukdomar, bland annat testikel- och njurcancer.  Och det är för de här sjukdomarna som 3 500 invånare i närområdet nu får det enorma skadeståndet.

TV4 har gjort ett reportage om fallet. En liknande rättegång väntar i Ronneby kommun i Blekinge, där PFAS-ämnen har kommit ut i dricksvattnet från brandskum.

PFOA får inte tillsättas i smink inom EU men det är bara ett av tusentals andra PFAS-ämnen på marknaden. I labbtester har många PFAS-ämnen gett skador på förmågan att få barn, immunförsvaret och hormonsystemet. Samtidigt används dessa ämnen bland annat i smink, rakgel och hudkrämer.

Det är en skandal i sig att PFAS finns i produkter man använder direkt på huden och som sedan sköljs rakt ut i avloppet. Dessa ämnen kan inte renas bort i reningsverken och stannar kvar i naturen extremt länge. Därför är det extra viktigt att kosmetikföretagen genast slutar använda alla PFAS-ämnen i sina produkter.

Så här hittar du PFAS i dina produkter