Nu drar vi igång Värstingjakten!

image

Vilket är det värsta ämnet som du kan hitta i smink eller krämen? Där går meningarna nog isär, men några av de värsta – som väldigt få faktiskt känner till – är ett gäng ämnen som kallas PFAS.

 

Forskare har visat att denna typ av ämnen kan  ge skador på immunsystemet, och hormonsystemet. De misstänks kunna ge cancer och skada förmågan att få barn. I USA har nyligen ett skadestånd motsvarande sex miljarder kronor delats ut till folk som levt nära en fabrik som släppte ut PFAS-ämnen i vattnet, och därefter drabbats av en rad olika sjukdomar.

Men äckel-effekterna slutar inte där. När PFAS-ämnen kommer ut i naturen kan de inte brytas ner på samma sätt som andra ämnen gör. Istället ligger de kvar extremt länge i till exempel vattnet, och därefter kan de tas upp i kroppen på djur. De lagras i blodet och levern. De kan också sprida sig över stora områden och har hittats på så avlägsna platser som i nordpolen, där isbjörnar har haft PFAS i blodet.

Och de här ämnena finns alltså i vanliga smink- och hygienprodukter som vi kan köpa i affärerna.

Så vad kan Surfejs göra åt det här? Jo, vi tänker leta reda på produkterna som innehåller PFAS och visa upp dem! Den 30  juni 2017 drar vi igång Värstingjakten på Instagram. Varje dag kommer vi att publicera en bild på en produkt som innehåller PFAS.

Vill du hjälpa till? Kolla ifall det finns PFAS i din produkt och rapportera in den till oss genom att fylla i detta formulär eller lägga upp den på Instagram och tagga med #värstingjakten.


Så här hittar du PFAS i dina produkter:

Kolla på innehållsförteckningen.

Leta efter: 

  • PTFE
  • Polytef
  • Alla ord som innehåller “perfluoro” eller “polyfluoro”

Och några specialare:

  • C9-15 (eller C8-18) Fluoroalcohol Phosphate
  •  Decafluoropentane
  • Dimethiconol Fluoroalcohol Dilinoleic Acid
  • Trifluoropropyl Dimethiconol
  • Octafluoropentyl Methacrylate

Vi har hittar PFAS i:

Raklödder, Ögonbrynsskugga, Ansiktskräm, Foundation, Ögonskugga, Eyeliner, Puder, Highlighter, Bronzing powder