4 värstingämnen

Det finns många ingredienser som kan vara dåliga. Men det finns några som är extra vidriga! Här är de 4 vi tycker är allra värst.

PFAS (Högfluorerade ämnen)

image
Människan har gjort det förr. Vi har släppt ut miljöfarliga ämnen i stora mängder trots att vi vetat om att de är svårnedbrytbara och giftiga. PCB, DDT och dioxiner är bara några exempel. På grund av våra utsläpp är till exempel Östersjön så förorenad att fisken där inte bör ätas. Idag står vi igen inför en liknande situation. Vi släpper ut ämnen som i princip är omöjliga att bryta ner och som i djurstudier har visat sig orsaka allt från cancer till rubbningar av fortplantningen, immunsystemet och sköldkörtelhormon. Dessa ämnen kallas för PFAS. Vissa är misstänkt cancerframkallande. 

Läs mer

Plast

image
Det här kanske du inte visste: det finns en massa pyttesmå osynliga plaster i tvål, deo, solkräm, hudkräm och smink. Du kanske smörjer in dig med plast efter duschen, utan att du vet om det! Den osynliga plasten finns där antingen som till exempel utfyllnad eller för att ha en skrubbande funktion. När plasten sköljs bort hamnar den till slut i vattnet, där den bär med sig gifter och äts upp av fiskar. När fisken får magen full av plast kan den få störningar i beteendet eller svälta, eftersom vanlig mat inte får någon plats. Sen kan plasten komma in i oss människor via kretsloppet. Vad som händer när vi får plast i oss vet inte forskarna än.

Läs mer

Ämnen som kan orsaka cancer, genmutationer eller störa förmågan att få barn

image
Det finns vissa ingredienser i vanliga produkter som kan orsaka cancer, mutationer eller störa förmågan att skaffa barn. Japp, det är sant.  De brukar förkortas CMR-ämnen och ska vara olagliga i hygienprodukter och smink som säljs i EU. Ändå kan de finnas i varor ute i butikerna. När dessa värstingämnen började användas visste man inte att de var så skadliga. Senare har det kommit fram att de är farliga. Men vissa sådana ämnen har fått ett undantag från lagen eftersom de är svåra att ersätta, eller för att man antar att dosen som finns i flaskan inte är farlig.

Läs mer

Hormonstörande ämnen

image
Mycket som händer i din kropp styrs av hormoner, allt från hjärnans och könsorganens utveckling till ämnesomsättningen. Men i flera vardagsvaror omkring oss finns det kemikalier som kan störa hormonsystemet. De har hittats i till exempel i raklödder, foundation och konservburkar. Forskarna tror att hormonstörande ämnen är en anledning till ökningen av några av de vanligaste sjukdomarna i vårt samhälle. Vissa typer av cancer, beteendeförändringar, och minskad förmåga att få barn är bara några.

Läs mer